Groep 5a
van juf Tinke


Welkom op de pagina van groep 5a (juf Tinke).
Wat leuk dat je een kijkje komt nemen!


Op deze pagina zetten we regelmatig stukjes tekst, foto's, allerlei informatie en nieuwtjes over onze groep. We zetten er regelmatig nieuwe items op, dus kom af en toe terug om te kijken of er weer wat op staat.
 

Hier staan de nog nooit vertoonde foto's (de verdwaalde foto's op de telefoon van de juf) van groep 5a.


Excursie Van Abbemuseum

Op 8 mei 2018 zijn we op excursie geweest naar het Van Abbemuseum.
We zijn rond 10.15 uur lopend vertrokken. In het museum werden we ontvangen in de hal, vervolgens kregen we uitleg van de museum-juf en hebben we een rondleiding gehad door het museum. We hebben veel geleerd over Picasso (kubisme), Mondriaan (alles in evenwicht/balans), hoe mensen vroeger tegen naakt zijn aankeken (daar hebben we bijzondere verhalen over gehoord waar we samen hard om hebben gelachen), de oprichter Van Abbe, perspectief, echte en namaakkunst; en we weten nu wat meer over (het verschil tussen) Moderne kunst, post-moderne kust en hedendaagse kunst en zo nog wel veel meer.
We sloten de rondleiding af bij het kussenfort, zoals we het nu zelf noemen; een kunstwerk waar we met z'n allen in en op konden zitten.
Met het vrijkaartje dat we hebben gekregen kunnen we allemaal nog een keer gaan!!
Nadat we buiten lekker onze lunch hebben gegeten in de zon zijn we terug gelopen naar school.   

Hieronder alvast een voorproefje:Wil je meer zien? Klik dan op deze link en log in.

 

Open podium op 20 aprilWil je foto's zien van de optredens van de groepen 5? Klik dan op deze link.


Excursie Philips Fruittuin

Het eerste verslagje is hieronder al te lezen.
Wie weten komen er nog meer..!


Tot die tijd zijn hieronder al mooie foto's van de excursie naar de Philips Fruittuin te zien.

Excursie

Woensdag 18 april zijn we naar de Philipsfruittuin geweest. We kwamen daar aan. En toen kwam er een mevrouw en die heeft alles over Philips verteld. En daarna gingen we op pad. Ze heeft uitgelegd waarom er kippengaas om de bomen zit. En dat is tegen konijnen die een deel van een boom af knabbelen. En daarna liet ze de pruimenbomen zien. En vervolgens een vleermuizenhotel. En daar zaten allemaal gaten in voor de vleermuizen. En toen vertelde ze dat er een maïsdoolhof was die zou in juli ergens hoog zijn. En gingen we naar de appelbomen. En daarna de perenbomen. En toen mochten we spelen in het rek. En ten slotte kregen we een appel en appelsap. En we reden terug.


EINDE!


De excursie 

Bij de excursie gingen we naar de Philips Fruittuin. De excursie was op 18 April 2018 gingen we daar met de auto. Daar deden we veel. Bijvoorbeeld wat de insecten doen of waarom ze kippengaas rond de boomstam deden. Maar ze hadden ook andere dieren bijvoorbeeld wat vleermuizen deden. Maar er waren ook schapen en lammetjes ik weet hoeveel lammetjes er waren. En de kevers legden eitjes in de grond en die eitjes heten engerlingen. Die eitjes waren slecht voor de grond en toen hadden ze vleermuizen voor. En toen gingen we terug naar school. En toen deden we klassikaal lezen. En dat was de excursie.
Wilt u ook de voorkant van ons zien? Klik dan op deze link.


Nationale BuitenlesdagDinsdag 10 april was het Nationale Buitenlesdag. Ook wij hebben daarom een les buiten gedaan. Zie ons hier in actie.


Zintuigen

Met Natuniek hebben we het dit thema gehad over zintuigen.


Wil je zien hoe we hier mee aan de slag zijn geweest?
Klik dan hier.

 

Pasen - eiertikwedstrijdEn de winnaar van de eiertikwedstrijd 2017-2018 is ...
(klik hier voor de uitslag en meer foto's van de wedstrijd zelf).


Pasen - Ontbijt

Het paasontbijt op woensdag 28 maart. 


VROLIJK


PASEN!!!


Of je nu schrijft VP (Vrolijk pasen) of PV (persoonsvorm - dit hebben we vorige week geleerd); het maakt niet uit; we wensen iedereen in ieder geval een Vrolijk Pasen!Achter deze link zijn nog meer foto's te vinden.

Morgen de eiertikwedstrijd!

 De ouders die mee hebben geholpen, bedankt!  

 

Excursie Prehistorisch dorpOp 26 maart zijn we met de twee groepen 5 op excursie geweest. Al wandelend zijn we er heen gegaan. Bij aankomst werden we welkom geheten door twee 'bewoners' van het dorp; in kleren die ze vroeger ook droegen.
Vervolgens hebben we uitleg gekregen over de ambachten/activiteiten die we er zouden doen: mergel bewerken, munt slaan en kalligraferen.
Hier zijn we lekker mee aan de slag gegaan; iedereen heeft alles kunnen doen!
Het begon lekker fris, maar na loop van tijd begon de zon door te komen en hebben we ons fruit lekker in het zonnetje op kunnen eten.
Het was echt een super excursie! Kijk hier voor foto's.


De ouders die mee waren, bedankt!  

Op naar de volgende...!Een Middeleeuws dorp

Met thema 4 van geschiedenis hebben we het gehad over de Middeleeuwen.
Na drie lessen en een leer-les wisten er al heel veel over.
Tijdens het maken van een Middeleeuws dorp hebben we deze kennis kunnen toepassen!
Kijk maar naar de grachten, stadsmuren, moordgaten, kraampjes, kerken, etc.

Er zijn meer foto's gemaakt. Klik daarvoor op deze link.


Kleimonster

 


Gekke haren; in de aanloop naar Carnaval!

Met ecoline gekke haren maken? Klik dan snel hier.SokpoppenHier staan we met de sokpoppen op de foto.

 

Rekenen: inhoudsmaten

We hebben het in de klas gehad over inhoudsmaten. We hebben dit jaar al wat referentiematen geleerd in groep 5. Zo weten we dat in een emmer ongeveer 10 liter (water) past en zo nog wel een aantal voorbeelden. We hebben er maar een paar op een rijtje gezet; dit maakt het rekenen met inhoudsmaten wat makkelijker. Ook hebben we zelf producten meegenomen waar ml, cl, dl en L op staat. Met de inhoudsmaten-'trap' hebben we gekeken of het precies een liter is of meer dan een liter of minder dan een liter. We hebben er veel van geleerd!
Aardrijkskunde: thema water

We hebben het dit thema gehad over water: waterkringloop, filters, drinkwater, etc.Wil je meer resultaten zien van wat we hebben geleerd?
Klik dan hier.


Voornemens?

De heerlijke kerstvakantie ligt inmiddels alweer achter ons. We zijn weer helemaal opgeladen voor het tweede deel van groep 5.
Of we voornemens hebben? Als we iets beter of anders willen in de klas starten we daar eigenlijk altijd maar gelijk mee en wachten we niet de volgende 1 januari af. Maar toch hebben we wat dingen kunnen bedenken die we in 2018 waar willen maken of willen blijven doen.
Hieronder alvast een voorbeeld van Luc die graag z'n K3 bij de sport klimmen wil halen.


Wil je meer zien, klik dan op deze link. 

Lekker lezen in de vakantie!

Een meetlint om mee te lezen? Ja zeker! Voor elke bladzijde die we hebben gelezen kleurden we een centimeter op de meetlint. Er is veel gelezen, echt super!


21 & 22 december

21 december: Kerstdiner in de klas


De speech van de juf, optredens tussen de 'gangen' door, lekker eten, fijne sfeer, extra mooie kleren, de meegenomen potjes met lichtjes op tafel, de foto's met het schilderijframe, de hulp van de klassenouders; zo kunnen we nog wel even doorgaan; het was een fantastische avond!
Het was een mooi en gezellig Kerstdiner!
Klik hier voor alle foto's.22 december: kerkdienst met de hele school


Lopend zijn we met de hele school naar de Sint Joriskerk gelopen. Onderweg kwamen we nog langs het Keyboardcentrum waar we liedjes hebben gezongen met een enthousiaste pianist.
We hebben goed mee kunnen zingen in de kerk.
Klik hier voor de foto's.


Gymlessen met KerstOok tijdens de Kerstperiode zijn we actief bezig geweest in de gymzaal.
Zo hebben we het Kerstmannenspel gespeeld waarbij de Kerstmannen in de arrenslee zaten en rendieren de ballen bij elkaar zochten en aan de Kerstmannen gaven.
En we hebben de Kerstbomenrace gedaan; een estafettevorm waarbij je als team per keer in tweetallen een stukje van de kerstboom moet vormen. Tot slot vormden ze zelf de piek en de ballen in de boom. Wat een fanatieke club!!

Hier zie je de groep in actie.


Kerstkaarten voor (eenzame) ouderen

Kerst vier je samen, toch? Helaas geldt dat niet voor iedereen. Juist tijdens de feestdagen voelen eenzame ouderen zich vergeten.
Veel ouderen brengen de feestdagen alleen door. Een kaartje in de brievenbus van een vriendelijke onbekende betekent daarom veel voor hen.

De juf heeft verteld over het vrijwilligerswerk dat ze doet bij de Wilgenhof, een wooncomplex voor ouderen, en heeft verteld dat ouderen het zo fijn vinden om wat extra aandacht te krijgen zo af en toe. Het leek ons daarom mooi om ons in te zetten voor dit goede doel, dat mede mogelijk gemaakt is door het Nationaal Ouderenfonds.

Daarom hebben wij allemaal een kerstkaart gestuurd voor een meneer of mevrouw.
Voor het schrijven van de kaarten hebben we geleerd dat er een verschil is tussen je alleen voelen en je eenzaam voelen; je kunt je alleen voelen maar dat prima vinden, maar je kunt je ook eenzaam voelen bij een groep mensen... Het is dus wat anders; je alleen voelen en je eenzaam voelen.
Wat zijn er mooie dingen opgeschreven!

Als je hier klikt zie je een paar van die mooie voorbeelden.

Ter info:

Het Nationaal Ouderenfonds is een goed doel, dat opkomt voor eenzame ouderen. We helpen ouderen op verschillende manieren. Een paar voorbeelden:

  • Ouderen kunnen samen boodschappen doen met de BoodschappenPlusBus. Deze speciale bus haalt de ouderen op waardoor ze rustig boodschappen kunnen doen, zonder zich zorgen te maken over vervoer.
  • Om andere mensen te ontmoeten kunnen ouderen mee met uitjes, bijvoorbeeld naar het strand, een diner of een concert. Ook hebben we clubjes voor bijvoorbeeld voetbal en breien.
  • Voor vragen over bijvoorbeeld hun huis, zorg of financiën kunnen ouderen bellen met de OuderenOmbudsman.
  • Om de eenzaamheid te verminderen zetten veel vrijwilligers zich in voor ouderen. De vrijwilligers helpen bijvoorbeeld bij de uitjes of gaan wekelijks op bezoek bij ouderen.

Kerstkaart van groep 5a voor iedereen!

Als je hier klikt zie je de kerstkaart die we samen hebben gemaakt ;)

Helaas bleek dat ik het bestand niet met een wachtwoord kon beveiligen. Wilt u de kerstkaart toch zien? Dan kunt u altijd even in de klas langskomen ;)


SterrenWij zijn een ster in... heel veel dingen; allemaal talenten!
Op de voorkant hebben we zelf geschreven waar we ons een ster in vinden. Op de achterkant heeft iedereen uit de klas een talent van elke ster, dus van elke kind, opgeschreven.
Wat voelt het bijzonder om zoveel complimenten te krijgen ;)
Kijk maar hier voor de mooie resultaten.


Kerst: buiten spelen in de sneeuwJoehoe, er lag weer sneeuw!!!! En veel ook.
Het was koud, maar o zo leuk! Met sneeuw spelen in de pauze.
Klik hier voor de foto's.


Kerst: de klas versieren


Open podium van de groepen 5

Na een goede voorbereiding en een doorloop van tevoren, hebben we geschitterd tijdens ons Open Podium van de groepen 5.
Met eigen presentatie (door de kinderen zelf), diverse optredens en een belangrijke taak voor de kinderen die de gordijnen open en dicht deden hebben we een gaaf open podium neergezet op 8 december!
Op de foto's zie je hoe dat eruit zag en hoeveel publiek er was gekomen. Dat vonden we echt  spannend maar vooral super gaaf! Op naar de volgende! We hopen jullie dan weer allemaal te zien.

Er zijn zelfs opnames gemaakt.
Dank aan Kai voor het aanleveren van de filmpjes. Ik heb ze wel moeten verkleinen om ze op de site te kunnen zetten dus de resolutie is wat minder.
Filmpje 1
Filmpje 2
Filmpje 3
Filmpje 4 


Helaas bleek dat ik de bestanden niet met een wachtwoord kon beveiligen. Wilt u de filmpjes toch zien, vraag deze dan even op bij Kai.


We stonden flink in de schijnwerpers, heel gaaf!

Trotse ouders, trotse juf en vooral trots op onszelf!


Proefje natuur

Tijdens het tweede thema van natuur hebben we het gehad over stroom, ofwel elektriciteit!
Zonne-water- en windenergie, goede en slechte geleiders, dominostenen, de meterkast, stroomkring, schakelaar en nog veel meer begrippen die tijdens de lessen aan bod zijn gekomen.
Aan het einde van het thema hebben we alle kennis, die we tot ons hadden genomen, kunnen toepassen tijdens het proefje. Hier zie je ons in actie.Dominostenen? Ja! Wij kunnen nu uitleggen wat dat te maken heeft met elektriciteit!


Sinterklaas: Rommelpiet op school!Klik hier om te zien wat we de volgende ochtend aantroffen...


Sinterklaas: Sint- en pietochtend

Met de andere groep 5 hebben we op woensdag 29 november een Sint- en pietochtend gehouden. We hebben pepernotenbingo gespeeld, een sint geknutseld, een piet versierd en opgegeten, gesjoeld met pepernoten en een piet geknutseld.
Het kiezen tussen de vele foto's was niet makkelijk. Hier een deel ervan ;)
Het was super gezellig; kijk hier maar.We willen de ouders die ons deze ochtend hebben geholpen bij de activiteiten super bedanken!!


Gym

Drie keer raden hoe het spel heet dat we hebben gespeeld.
Klik hier om de foto's te zien.
Tip: We hebben het er met geschiedenis over gehad.


Pietengym: groot succes!Met de zelfgemaakte/zelf ingepakte pakjes om te mikken, de mooie pakjes aan, de muziek die opstond en de opstelling was de pietengym van vandaag weer een succes!
Klik hier voor meer foto's.
Wil je het filmpje zien? Klik dan hier.


UilenWilt u weten waarom deze uil op onze groepspagina staat?
Klik dan snel op deze link.

 

Werken aan Glow

Van 11 tot 18 november doen wij mee aan lichtproject Glow in Eindhoven.
We zijn hiervoor bezig geweest met het maken van een Drijfeiland. 

Als je op deze link klikt zie je foto's van ons harde werken!
Wil je het eindresultaat zien, kom dan naar Glow!


 

Muziekles van Anne en Saar: de gitaar

Anne en Saar hebben vandaag hun gitaar mee naar school genomen.
Eerst hebben ze wat over de gitaar verteld en daarna hebben ze samen en apart liedjes gespeeld.

Zie hier
voor de foto's van Anne en Saar op de gitaar.


Fijne herfstvakantie allemaal!


Kleedjesmarkt

Tijdens de Kinderboekenweek hebben we met kleedjes op het schoolplein gestaan.
Zie hier hoe dat ging.Knutsel 'gruwelijk eng'Klik hier voor meer enge griezels...!


BoekenspeeddateTijdens de Kinderboekenweek hebben we met de andere groep 5 boekenspeeddate gedaan.
Dat zag er zo uit (zie link).


IAK City Run

Wat een sportieve kanjers zitten er in groep 5a:
Kai, Finn, Joey, Eva, Anne, Saar, Ceyna, Teun, Coos, Sam, Luc, Lina!We willen ook de ouders die mee hebben gelopen en ouders die langs de kant hebben gestaan voor de aanmoediging super graag bedanken!

Hier zijn de foto's te zien van de sportieve dag!

De laatste dag voor de herfstvakantie hebben we de lekkere taart gegeten (wel verdiend na zo'n inspannende activiteit) en een filmpje gekeken.  


Schimmelwedstrijd

Aan de hand van het eerste thema van natuur hebben we een schimmelwedstrijd gehouden. Iedereen mocht een schimmel laten groeien!
Zie hieronder de kanshebbers van 6 oktober.Middels een stemming hebben de kinderen gekozen welke schimmel ze het
mooiste vonden.
Sam kreeg de meeste stemmen met haar schimmel. 
Natuurlijk kreeg ze daar een bijpassende prijs voor. Wil je weten wat dat was?
Klik dan snel op deze link.


Kinderboekenweek

De Kinderboekenweek 2017 loopt van 4 tot en met 15 oktober 2017. Het thema is: Griezelen. Gruwelijk eng!

Laat de Kinderboekenweek maar beginnen, kom maar op (en we zijn niet bang!).

 

Muziekles van Eva: de viool

Eva heeft vandaag haar viool mee naar school genomen.
Eerst heeft ze wat over de viool verteld; over de kam, de f-gaten, de snaren, de krul, de stemknoppen, het paardenhaar van de strijkstok en nog veel meer.

Ze had van tevoren twee liedjes gekozen die ze met ons wilde spelen en zingen. Eerst heeft ze de liedjes laten horen en de tweede keer hebben we meegezongen.

Als laatste hebben we al onze vragen aan Eva kunnen stellen.
We hebben zelfs allemaal de viool vast mogen houden en we hebben geprobeerd om met de stok te strijken.

Zie hier voor de foto's.
Hier (filmpje) speelt Eva op de viool en zingen wij het lied.

Na deze les zullen meer instrumenten volgen, van andere kinderen uit de klas. Leuk!


Knutselen met herfstmateriaal


 


De krant van groep 5a is uit!

Veel leesplezier!


Tafelcircuit

Vandaag hebben we in groepjes spellen gespeeld tijdens het tafelcircuit.
Eén van de spellen lenen? Vraag het even bij de juf en leen het voor een dag.
Gezellig thuis spelletjes spelen tijdens de steeds donker wordende avonden ;)
Klik hier voor meer foto's.


 


Oefenles voor de IAK City Run op 8 oktober

Vandaag hebben we een trainingsles gekregen voor de City Run om ons goed voor te bereiden op de 5 kilometer die we met een groot deel van de klas gaan lopen op 8 oktober.
We zijn er nu helemaal klaar voor. Nou ja, misschien nog een beetje trainen ;)
We hebben er zin in!

Als je op deze link klikt zie je ons ook in actie.
En ja.. Bij een gymles horen bewegende foto's ;) Kinderen schrijven over de eerste weken in groep 5a

We zitten nu al drie weken in groep 5. In dit verslagje ga ik jullie laten horen wat we allemaal geleerd hebben. We hebben geleerd rekenen, moeilijke plussommen, moeilijke minsommen en moeilijke keersommen. En in die drie weken zijn alle kinderen lief & de juf.
Coos

De eerste dag was er een nieuw meisje Romy. En ze was heel aardig. We werden meteen vriendinnen. En juf Tinke was ook heel lief. Het leukste vond ik gym.
Ceyna

Het was leuk in groep 5a. En appelhappen was ook leuk. Coos was gisteren jarig. En het leukste vak vind ik geschiedenis. En natuurlijk gym.
Romy

Het is leuk in groep 5. Bijna iedereen had een 9 bij de aardrijkskundetoets. Rekenen ging ook goed. We hebben ook klokkenwerkbladen gehad. Spelling ging ook goed. En taal ook. En we hebben geschreven. Bij spelling hebben we woorden van groep 4 herhaald: beer, haai, specht, meeuw, stripboek, panda, molen, gebak, zwarte mieren en muisje. Die woorden hebben we allemaal herhaald bij spelling.
Saar

De eerste week was heel leuk en er was een nieuw meisje Romy. Ze is heel aardig. Ze had het op de eerste dag al naar haar zin.
En we hebben een koekje gehad en thee. En Lina en Eva waren jarig.
In de tweede weke was de juf jarig. We zijn naar buiten gegaan, appelhappen. En verder was het een normale week.
En in de derde week was er iemand jarig. Maar de eerste dag was normaal. En de tweede dag was Coos jarig. En verder was het een normale week.

Sam

Ik vond dat mijn tweede halve week wel best leuk is en ik vond dat het moeilijke dingen waren maar wel leuke dingen. En het is fijner boven en we kunnen soms de kleuters horen en soms niet. En we leren veel. We hebben onze eigen map en we hebben ook een wereldkaart en we hebben leuke boeken. We doen soms spelletjes zoals scrabble en galgje. En geschiedenis is leuk en we leren over jagers en boeren. En rekenen is ook leuk en we hebben geleerd om de eerste helft te doen. Soms in je werkboek doen we het en ook in ons schrift en we hebben geleerd hoe je een plattegrond maakt.
Finn

Het is super leuk in groep 5. We hebben de verjaardag van de juf gevierd en we hadden toen appelgehapt. En de eerste geschiedenis was een groot succes. We zitten nu drie weken in groep 5 en het is heel leuk. En het project is heel leuk om te maken. Alles is leuk in groep 5. We hebben ook al een wasknijper gemaakt en helemaal versierd. En dan kan je zien wanneer je jarig bent. En we hebben een hele lieve juf, juf Tinke.
Anne

We deden tekenen echt leuk. En geschiedenis ook heel leuk. Of taal en spelling. Met taal en spelling deden we herhaling.
Eva


We hebben al heel veel gedaan in groep 5a. Rekenen en spelletjes en nog veel meer. En we doen ook geschiedenis. En buiten is ok heel leuk. Ik ga meestal voetballen maar soms ook ballentikkertje. En in de middag vind ik het heel leuk.
Thijm

In groep 5a is het heel leuk. Soms doen we wel moeilijke dingen, maar dat maakt niet uit. Ik zit in een leuk groepje met Suus, Coos en Joey. Soms maken we wel eens een grapje.
Luc


Inloopavond: groot succes!Wat fijn om te zien dat de opkomst zo groot was! Super om te zien dat de kinderen vol enthousiasme hebben verteld over 'alles' wat we de afgelopen weken in groep 5 al hebben gedaan; project, aardrijskunde(toets), geschiedenis, natuur, het tafelboekje, verkeer, de map met liedjes en rekenwerkbladen, etc.Rekenles: Meten is weten!

Verspringen, meters, centimeters, millimeters, timmermansoog, ...Achter deze link zitten meer foto's!


Feest van de juf

Voor de verjaardag van de juf hadden we gekozen om extra buiten te spelen en appel te happen.
Hieronder zie je hoe dat ging.Meer appelhapfoto's? Klik dan hier.
Groep 5a, dank jullie wel voor de gezellige dag!


Eerste gymles
Zo zag de eerste gymles eruit!Scrabble met onze eigen namenHet was lastig; maar wat een doorzetters!
Andere foto's.


Eerste schooldag

Vandaag was de eerste dag in groep 5a.
Op de
foto's kun je o.a. zien dat we onze vakantiefoto's om de wereldkaart hebben geplakt en daarna ook de landen hebben weggekrast, dat we met de samenwerkingsvorm 'placemat' hebben gewerkt in groepjes en dat we thee hebben gedronken samen.
De kinderen kunnen er thuis nog veel meer over vertellen.Kennismakingsuurtje 15 juli!

Op woensdag 12 juli hebben we elkaar al een beetje beter leren kennen tijdens het kennismakingsuurtje.
We hebben een spinnenweb gemaakt van wol met vragen, vragen beantwoord met Plickers en een vel voor het vriendenboekje ingevuld.
Het was al erg gezellig!
Via deze link zie je de foto's.Op naar volgend schooljaar in groep 5A!